Dit is de oude privé weblog van Geertje Vierhout fotografie. Voor bruidsfotografie ga naar www.fotovierhout.nl

zaterdag 31 juli 2010

Noorwegen -water-

Voor de 5e keer waren we in Noorwegen. In 1996 (Hemsedal), 1998 (Beitostolen, Bjorli en Loen) en 2005 (Hovden en Voss) hadden we over het algemeen prachtig weer. In 2006 (Lofoten en Vesteralen) was de gemiddelde temperatuur ca. 12 graden en regende het veel. Dit jaar gingen we naar Rodberg en Eidsdal en we hoopten natuurlijk op beter weer dan op de Lofoten... Dat was gelukkig ook zo, het was niet zo mooi als de eerste 3 keer, maar toch mochten we niet klagen. De eerste week was wat wisselend bewolkt, af en toe zon, niet zo warm, maar goed te doen. De 2e week hadden we eerst 3 regendagen, dat was even wat minder, maar daarna nog 4 prachtige zomerse dagen en dat was natuurlijk super in het fjordengebied!
Zoals ik gisteren al schreef had ik een Light Craft fader ND filter gekocht en in deze eerste blogpost over Noorwegen wil ik wat foto's laten zien die hiermee gemaakt zijn. Vooral foto's van watervallen en water dus.
Dit is bijvoorbeeld de waterval bij Hellesylt met een sluitertijd van 13 seconden. Het filter is eigenlijk niks anders dan een stukje donker glas voor je lens, waardoor je -veel- langere sluitertijden kan gebruiken dan normaal.
De 2 foto's hierboven zijn allebei zonder filter gemaakt, maar laten mooi het verschil van lange of korte sluitertijden zien. Rechts een sluitertijd van 1/125 bij f9 op 400 iso. Links een sluitertijd van 1/2 seconde bij f22 op 50 iso. Doordat het vrij donker was kon dit zonder filter. Als ik een nog langere sluitertijd wilde had ik het filter moeten gebruiken. Dit is trouwens bij de Gudbrandsjuvet bij Geiranger.
Water in overvloed in Noorwegen, meertje langs de Hardangervidda met een sluitertijd van 13 seconden. Je ziet zelfs nog wat beweging in de wolken.
Kust bij Runde met 6 seconden
Zoveel watervallen en stroompjes langs de weg, heel Noorwegen is eigenlijk één groot natuurpark. (het grijze vooraan is trouwens water, en geen weg...)
Hier nog een paar foto's waarbij het filter gebruikt is, waterstroompjes langs een zijweggetje van weg nr 7 over de Hardangervidda.
Alle foto's zijn aan te klikken voor een grotere versie, dan zie je wat beter de beweging van het water. Ik hoop de komende week nog wat meer foto's van Noorwegen te laten zien!

5 opmerkingen:

 1. Dag Geertje

  Geweldig mooie natuuropnames, 't is genieten van zo'n mooi landschap met al z'n watervalletjes.

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtige foto's loop ook al heel lang te denken over een ND Grad filter, maar heb geen idee welke set ik zou moeten kopen.

  Bram

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig wat een prachtig resultaat geeft dat! Zou je zoiets zelf ook kunnen bewerkstelligen met getint cellofaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Bracom: Dit is geen grad filter, maar een gewoon ND filter. Nou ja, gewoon, t is een fader-filter en deze kan je verdraaien waardoor je het licht van 1 tot 8 stops kan verminderen. Een grad filter bedekt de helft van je beeld zodat je bijv. meer doortekening in de lucht kan krijgen.
  @Ank Geen idee, je kan het altijd proberen, allleen zal je snel een kleurzweem krijgen denk ik, maar wie weeet wat voor leuke resultaten dat geeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige vakantiefoto's! Mooi land hoor Noorwegen, misschien moet ik Niek nog eens overhalen daar naartoe te gaan :-)
  Mooi ook om te zien wat voor een verschillende foto's je kunt maken met de diverse instellingen! Ik heb nog veel te leren zie ik ;-)
  Groetjes,
  Alette

  BeantwoordenVerwijderen