Dit is de oude privé weblog van Geertje Vierhout fotografie. Voor bruidsfotografie ga naar www.fotovierhout.nl

zaterdag 31 juli 2010

Noorwegen -water-

Voor de 5e keer waren we in Noorwegen. In 1996 (Hemsedal), 1998 (Beitostolen, Bjorli en Loen) en 2005 (Hovden en Voss) hadden we over het algemeen prachtig weer. In 2006 (Lofoten en Vesteralen) was de gemiddelde temperatuur ca. 12 graden en regende het veel. Dit jaar gingen we naar Rodberg en Eidsdal en we hoopten natuurlijk op beter weer dan op de Lofoten... Dat was gelukkig ook zo, het was niet zo mooi als de eerste 3 keer, maar toch mochten we niet klagen. De eerste week was wat wisselend bewolkt, af en toe zon, niet zo warm, maar goed te doen. De 2e week hadden we eerst 3 regendagen, dat was even wat minder, maar daarna nog 4 prachtige zomerse dagen en dat was natuurlijk super in het fjordengebied!
Zoals ik gisteren al schreef had ik een Light Craft fader ND filter gekocht en in deze eerste blogpost over Noorwegen wil ik wat foto's laten zien die hiermee gemaakt zijn. Vooral foto's van watervallen en water dus.
Dit is bijvoorbeeld de waterval bij Hellesylt met een sluitertijd van 13 seconden. Het filter is eigenlijk niks anders dan een stukje donker glas voor je lens, waardoor je -veel- langere sluitertijden kan gebruiken dan normaal.
De 2 foto's hierboven zijn allebei zonder filter gemaakt, maar laten mooi het verschil van lange of korte sluitertijden zien. Rechts een sluitertijd van 1/125 bij f9 op 400 iso. Links een sluitertijd van 1/2 seconde bij f22 op 50 iso. Doordat het vrij donker was kon dit zonder filter. Als ik een nog langere sluitertijd wilde had ik het filter moeten gebruiken. Dit is trouwens bij de Gudbrandsjuvet bij Geiranger.
Water in overvloed in Noorwegen, meertje langs de Hardangervidda met een sluitertijd van 13 seconden. Je ziet zelfs nog wat beweging in de wolken.
Kust bij Runde met 6 seconden
Zoveel watervallen en stroompjes langs de weg, heel Noorwegen is eigenlijk één groot natuurpark. (het grijze vooraan is trouwens water, en geen weg...)
Hier nog een paar foto's waarbij het filter gebruikt is, waterstroompjes langs een zijweggetje van weg nr 7 over de Hardangervidda.
Alle foto's zijn aan te klikken voor een grotere versie, dan zie je wat beter de beweging van het water. Ik hoop de komende week nog wat meer foto's van Noorwegen te laten zien!

vrijdag 30 juli 2010

Terug...

We zijn weer terug van een heerlijke vakantie in Noorwegen...en het is weer veel te snel voorbijgegaan. Maar we hebben het heerlijk gehad, beetje wisselend weer, maar enorm genoten van de mooie natuur.
Hier alvast één voorproefje, ik had voor de vakantie een Light craft fader ND filter gekocht -en een goed statief- en die moesten natuurlijk flink uitgeprobeerd worden! Dit is één van de eerste resultaten, foto gemaakt met een sluitertijd van 6 seconden. We houden nog een paar dagen thuis vakantie en vanaf volgende week weer hard aan het werk.. Meer foto's volgen natuurlijk nog!

dinsdag 13 juli 2010

Naar Noorwegen

De tijd vliegt en inmiddels is het vakantie...het is echt enorm druk geweest de laatste maanden en ik ben dan ook blij om er even tussenuit te gaan! Dat moet je nooit melden op internet geloof ik, maar ons huis wordt gewoon bewoond en alle fotospullen gaan mee op vakantie, dus ik meld het toch maar...
We vertrekken morgen naar Noorwegen en hopen daar van God's prachtige schepping te gaan genieten en lekker uit te rusten. De natuur in, mooie foto's voor mezelf maken, boeken lezen...ik heb er zin in! Na de vakantie weer volop aan de slag, de bruidsparen die nog op hun trouwreportage wachten graag een beetje extra geduld, gelukkig heb ik er deze week nog 2 af kunnen leveren, ik ben bij t/m april. In augustus heb ik een aantal weken vrij gepland om een inhaalslag te maken. Voor wie ook vakantie gaat houden: geniet er van, en hopelijk tot later met veel mooie foto's, deze maakte ik in 2005 aan de Aurlandsfjord.